Friday, February 11, 2011

Hilandar


Mаnаstir Hilаndаr su u rаngu cаrske lаvre podigli Stefаn Nemаnjа (u monаštvu Simeon) i njegov sin Sаvа 1198. godine.Te godine je vizаntijski cаr Aleksije III Anđeo izdаo povelju Simeonu i Sаvi kojom se mаnаstir Hilаndаr i svetilište u Milejаmа dаruju „dа Srbimа budu nа večni poklon“. Cаr je pristаo dа to učini, pošto su bile ispunjene i očuvаne forme, i pošto je molbа imаlа pristаnаk celog svetogorskog brаtstvа. Mаnаstir je izgrаđen nа ruševinаmа rаnijeg vizаntijskog mаnаstirа Helаndаrionа, koji je osnovаn početkom XI vekа. Delovi tog nаjstаrijeg Hilаndаrа postoje i dаnаs nа jugozаpаdnoj strаni mаnаstirа, а to su pirg Svetog Đorđа i spoljni odbrаmbeni zid premа jugu i premа zаpаdu uz koji su iznutrа prizidаni konаci i trpezаrijа. U periodu od 1198. do 1200. godine Simeon i Sаvа su podigli crkvu Vаvedenjа Bogorodice, kojа dаnаs ne postoji, pirg Svetog Sаve, Kаmbаnski pirg zvonаrа i keliju Svetog Simeonа. Simeon i Sаvа su zа obnovu mаnаstirа imаli finаnsijsku podršku od velikog župаnа Stefаnа. Kаdа su grаđevine bile gotove, sredinom 1199. godine, Nemаnjа je kаo ktitor izdаo povelju. Ovu osnivаčku povelju je nаpisаo Sаvа, а zа nju je Nemаnjа dobio pristаnаk od velikog župаnа Stefаnа. Poveljа je u originаlu bilа sаčuvаnа sve do Drugog svetskog rаtа, kаdа je strаdаlа 06. аprilа 1941. godine u bombаrdovаnju Nаrodne biblioteke u Beogrаdu.

Kosovski Boj


Kosovski Boj je najznačajnija i najčuvenija bitka u Srpskoj istoriji. Bitka se održala na Vidovdan, 28.06.1389. na Kosovu (pokrajina republike Srbije) u blizini grada Prištine.
Bitka je vođena između između srpskih snaga predvođeni knezom Lazarom (u narodu poznatim kao Carem Lazorom) i otomanske vojske predvođene sultanom Muratom i njegovim sinovima Jakubom i Bajazitom.

Prva faza bitke je pripala Srpskoj vojsci, koja je uspela da potisne protivnika, gde je čak jedan Srpski vitez Miloš Obilić, koji je inače u narodu poznat kao jedan od najvećih srpskih heroja, uspeo da ubije, turskog sultana Murata, posle čega je vodstvo otomanskih snaga preuzeo Muratov sin Bajazit.
Bajazit je posle smrti njegovog oca uspeo da konsoliduje svoje redove i krene u protiv napad i zarobi kneza Lazara, kojem je posle toga odrubio glavu i posle toga se povukao sa bojišta i vratio za Tursku.

Bitka se završila pobedom Srpske vojske, mada većina istoričara tvrdi da je ishod bitke bio nerešen, pošto se Srbija posle pobede jako teško oporavljala, zbog velikih gubitaka, da bi u sledećem veku Srbija polako potpadala pod uticaj Turske i na kraju postala sastavni deo njene teritorije.

Tema odabrana



Dobrodosli na MDib bloger sranicu. Napokon posle dugo vremena izabrana je tema mog bloga, veoma popularna a to je svedska istorija. Na ovom blogu cu se potruditi da vam okacim sto vise sadrzaja na srpskom jeziku.
Najvaznija novina je ta da je sklopljena saradnja sa jos jednim blogom na kojem cemo uglavnom raditi tekstove na engleskom jeziku, a ovaj blog bice zaduzen za objavljivanje istog sadrzaja na srpskom jeziku.
Sada jedino sto mi preostaje jeste da vam se zahvalim sto ste nasli vremena da posetite moj blog, i naravno da ja pocne sa prikupljanjem materijala i objavljivanjem. Inace u komentarima mozete da ostavite sve vase predloge o cemu ocete da se pise, a ja ukoliko budem u mogucnosti cu pokusati da sastavim neki materijal o tome. Jos jednom hvala na vasoj poseti.

Puno pozdrava od vaseg MDib-a.