Friday, February 11, 2011

Kosovski Boj


Kosovski Boj je najznačajnija i najčuvenija bitka u Srpskoj istoriji. Bitka se održala na Vidovdan, 28.06.1389. na Kosovu (pokrajina republike Srbije) u blizini grada Prištine.
Bitka je vođena između između srpskih snaga predvođeni knezom Lazarom (u narodu poznatim kao Carem Lazorom) i otomanske vojske predvođene sultanom Muratom i njegovim sinovima Jakubom i Bajazitom.

Prva faza bitke je pripala Srpskoj vojsci, koja je uspela da potisne protivnika, gde je čak jedan Srpski vitez Miloš Obilić, koji je inače u narodu poznat kao jedan od najvećih srpskih heroja, uspeo da ubije, turskog sultana Murata, posle čega je vodstvo otomanskih snaga preuzeo Muratov sin Bajazit.
Bajazit je posle smrti njegovog oca uspeo da konsoliduje svoje redove i krene u protiv napad i zarobi kneza Lazara, kojem je posle toga odrubio glavu i posle toga se povukao sa bojišta i vratio za Tursku.

Bitka se završila pobedom Srpske vojske, mada većina istoričara tvrdi da je ishod bitke bio nerešen, pošto se Srbija posle pobede jako teško oporavljala, zbog velikih gubitaka, da bi u sledećem veku Srbija polako potpadala pod uticaj Turske i na kraju postala sastavni deo njene teritorije.

No comments: